Van jas naar papier

In mijn zoektocht naar het creëren van een bijzondere omslag voor het jaarverslag van ReintenInfra kwam ik uit bij papierfabriek ‘de Middelste Molen‘ in Loenen.

“Zou het heel misschien mogelijk zijn om de stof van oranje veiligheidskleding in papier te verwerken?” was mijn voorzichtige vraag per mail aan molenaar Tonnie Nieuwland. “Ik ga het gelijk proberen”, antwoordde Tonnie en knipte zonder aarzeling een stuk uit zijn eigen veiligheidshesje. Nog diezelfde middag ontving ik een foto van een handgeschept proefvel met daarin prachtig zichtbare oranje vezels. “Gaat prima”, mailde Tonnie.

In de weken daarna begonnen we met het selecteren van oranje veiligheidskleding uit de recyclingcontainers van de bedrijven van ReintenInfra. We verwijderden de ritsen, knopen en beeldmerken en bewaarden alleen de schone stukken oranje stof. We sneden de stof in vierkantjes van ongeveer 2×2 cm, net zolang tot we zo’n vier kilo stof hadden verzameld. 

Nu kon het team enthousiaste vrijwilligers van De Middelste Molen aan de slag. Op een woensdagochtend in juli werden de historische machines weer in werking gezet. Pulp werd rondgeroerd, vezels gemengd en dit alles uitgestort op een eindeloos rondlopende zeef. Met een snelheid van 5 meter per minuut werd de papierstof door grote walsen uitgeperst. Het nog vochtige papier werd afgesneden en gedroogd met behulp van draaiende droogcilinders. Resultaat: een pallet vol handgemaakte vellen papier.

De drukkerij zorgde voor een fluororanje zeefdruk op de voorzijde. Drukte het binnenwerk op gerecycled papier en bond de jaarverslagen in, met als resultaat dit unieke jaarverslag.

Wil je ook een mooi jaarverslag laten maken? Neem dan contact met mij op!